Esti mare iubitor de unt de arahide si l-ai manca aproape la orice mic dejun sau gustare dintre mese? Ce ar fi daca ti-am spune ca avem o reteta pentru ceva si mai delicios decat acesta? Vorbim despre untul de fistic, care este considerat a fi unul dintre ceel mai sanatoase tipuri de unt de nuci pe care il poti consuma. In plus, se obtine din doar cateva ingrediente, intr-un timp extrem de scurt. Ce zici, esti curios sa incerci? Atunci ramai alaturi de Banzai si afla cum sa faci unt de fistic la tine acasa.
Iti vom prezenta in continuare reteta de baza pentru a obtine untul de fistic. Fireste, aceasta poate fi imbunatatita sau schimbata in functie de preferinte, dar iti recomandam sa incerci mai intai varianta noastra, pentru a vedea daca esti fan sau nu. Chiar daca fisticul are un pret ceva mai ridicat decat alunele, aroma delicata si valoarea nutritionala fac sa merite orice banut investit. Fisticul este slab in calorii si grasimi, dar bogat in proteine, deci este ideal chiar si pentru persoanele care vor sa scada in greutate.
Pentru a realiza aceasta reteta incredibil de gustoasa ai nevoie de aproximativ 500 de grame de fistic prajit, o lingurita de sare si, optional, o lingurita de miere. In continuare este foarte simplu:
Pasul 1 – pune fisticul, sarea si mierea intr-un blender. Daca ai ales fistic deja sarat, lasa lingurita de sare pentru sfarsit, pentru a verifica gustul untului la final. Poreste blender-ul la viteza mica, pentru circa 30 de secunde, apoi creste viteza si mixeaza pentru aproximativ 3 sau 4 minute, pana ce amestecul devine fin si cremos. Din cand in cand poti folosi o spatula pentru a curata peretii vasului.
Pasul 2 – foloseste spatula pentru a transfera produsul astfel obtinut intr-un vas cu capac, tip caserola sau chiar borcan din sticla, pe care il vei pastra la frigider.
Daca analizam 100 de grame din untul de fistic obtinut aflam ca avem parte de:
Calorii – 160 grame
Grasimi – 13 grame
Proteina – 6 grame
Carbohidrati – 8 grame
Fibre – 3 grame
Sodiu – 120 miligrame
Calciu – 2% din doza zilnica recomandata
Potasiu – 6% din doza zilnica recomandata
Zaharuri – 2 grame
Grasimi monosaturate – 7 grame
Grasimi saturate – 1.5 grame
Poti consuma untul de fistic exact ca untul de arahide, ca atare sau la micul dejun, pe o felie de paine prajita, impreuna cu gemul preferat, ori adaugat in ovazul pregatit cu lapte si fructe congelate. Il poti folosi si in patiserie, ca baza pentru diverse creme, in care poti adauga esenta de vanilie, coaja de lamaie, bucati de portocala confiata, cardamom, scortisoara sau chiar bucatele de ciocolata. Il poti adauga cu brio chiar si in compozitia pentru fursecuri sau briose.
Ce zici, nu-i asa ca acum vrei sa incerci reteta de unt de fistic, folosind fisticul gustos de la Banzai? Abia asteptam sa ne spui cum ti-a iesit!
13 aprilie 2022