Stim ca iti lasa gura apa de fiecare data cand vorbim despre el. Fisticul este si una dintre gustarile noastre preferate, in special putin prajit si sarat, cum este cel de la Banzai. Te-ai intrebat vreodata care este povestea fisticului, de cand exista el si prin ce peripetii a trecut pana a ajuns la tine in farfurie? Noi ne-am pus deja toate aceste intrebari si vrem astazi sa impartasim raspunsurile aflate cu tine. Descopera fascinanta istorie a fisticului, impreuna cu Banzai!
Tarile de origine ale fisticului au fost Asia Minor, adica actuala Turcie, Iranul, Siria, Libanul si zona din nordul Muntilor Caucaz, in sudul Rusiei si Afganistan. Arheologii au descoperit dovezi ale existentei fisticului intr-un sit arheologic din apropierea Jeromului, aproape de Iraq, care proveneau din anul 675 inainte de Hristos. Se spune ca gradinile suspendate ale Babilonului contineau pomi de fistic, in jurul anului 700 inainte de Hristos.
Fisticul este unul dintre cele noua tipuri de nuci mentionate in Vechiul Testament. Despre acesta se crede ca a fost adus de catre Adam pe Pamant, din Gradina Edenului.
Legenda spune ca Regina din Sheba a dat lege ca fisticul sa devina aliment regal si chiar ii pedepsea pe cei care il cresteau in scop personal. Nebuchadnezzar, regele din antichitate al Babilonului avea copaci de fistic plantati in gradinile regale, iar in primul secol dupa Hristos, Imparatul Vitellius a prezentat acest tip de nuca pretios in Roma. Fisticul a calatorit din Siria pana in Italia in primul secol dupa Hristos si de acolo a ajuns in intreg intinsul Mediteranei. Persii foloseau fisticul in mod abundent in deserturi sau in sosuri, iar arabii in delicatese precum baclava.
Fisticul reprezenta o sursa de hrana perfecta pentru cei care calatoreau, deoarece contine multi nutrienti si vitamine si de aceea cei care calatoreau pe anticul Drum al Matasii, care lega China de Vest, il aveau mereu asupra lor.
In timpul in care fisticul era deja importat in Europa in mod frecvent, pretul pentru acesta era unul destul de ridicat si nu toata lumea si-l putea permite. Totusi, in ciuda costurilor ridicate, vanzatorii din Franta se asigurau ca detin mereu o cantitate suficienta pentru momentul in care vor gasi cumparatori. In timp ce in Italia fisticul era utilizat in primul rand pentru gatit, in zona de nord a Alpilor era folosit in mare parte in coacerea prajiturilor si a deserturilor. Abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial imaginea fisticului s-a schimbat treptat, dintr-un ingredient scump utilizat in patiserii, intr-o gustare populara.
Te-ai fi gandit ca oamenii consumau fistic inca din cele mai stravechi timpuri si ca era considerat a fi un aliment de lux, pe care si-l permiteau doar nobilii? In prezent toata lumea consuma fistic ca gustare, din pura placere, pentru beneficiile pe care le aduce organismului sau pentru gustul delicios si inconfundabil. Ti-e pofta de fistic? Atunci intra in magazinul online Banzai si adauga cateva pungi in cos, pentru a-ti satisface pofta.
19 octombrie 2022