fbpx

Snacksuri online de la Banzai Romania

Tot ceea ce nu stiai despre alunele de pamant

Tot ceea ce nu stiai despre alunele de pamant

Le cunosti, le iubesti si le consumi de fiecare data cand ai pofta de ceva crocant. Ai ghicit, este vorba despre alunele de pamant, atat de bine cunoscute si consumate in lume. Aurii, crude sau rumenite atat cat trebuie, cu sare sau simple, arahidele reprezinta o gustare sanatoasa si aromata, perfecta pentru oricare pofticios. Esti curios sa cunosti mai multe informatii despre acest snack natural? Citeste astazi, impreuna cu Banzai, tot ceea ce nu stiai despre alunele de pamant.

Scurt istoric

Alunul de pamant este o planta care face parte din familia leguminoaselor. Partea comestibila este reprezentata de seminte, denumite alune americane, arahide sau alune de pamant. Arahidele cultivate in prezent, A. Hypogaea au aparut prin combinarea a doua specii salbatice, A. Duranensis si A. Ipaensis.

Alunul este o planta erbacee perena, din America de Sud, care creste pana la 35 centimetri inaltime. Prezinta flori de culoare galbena si fructe, care se coc in pamant.

Arahidele sunt cunoscute pentru continutul de apa, materii grase, materii amilacee, celuloza si cenusi. Mai mult, sunt o sursa de aminoacizi precum arginina, cistina, histidina sau substante minerale, cum ar fi amilaza.

Inceputurile alunelor

Alunul provine cel mai probabil din Brazilia sau Peru, desi nu exista nicio materie fosila care sa ateste acest aspect. Totusi, de 3500 de ani, de cand oamenii din America de Sud au creat vase din lut, le-au dat acestora forma de aluna in coaja si decorate cu alune. Mormintele incasilor descoperite de-a lungul coastei Americii de Sud contineau adeseori borcane umplute cu alune, lasate drept hrana pentru cei raposati, in viata de apoi. Triburi din Brazilia centrala macinau alune cu porumb, pentru a obtine o bautura foarte tare.

Alunele nu au fost cultivate la scara larga pana in preajma anului 1900, partial pentru ca erau considerate a fi hrana pentru cei saraci si pentru ca procesul de cultivare era incet si anevoios. Mai apoi a fost inventat echipament special pentru plantarea, cultivarea si colectarea alunelor de la plante si totodata pentru indepartarea cojilor. Cu ajutorul acestor masinarii, cererea a crescut rapid pentru ulei, alune prajite si sarate, unt de arahide si preparate dulci cu continut de alune.

George Washington Carver si-a inceput studiile de cercetare asupra alunelor in anul 1903, la Tuskeegee Institute. Cercetarile sale au dus la descoperirea de imbunatatiri in domeniul horticulturii si la gasirea a peste 300 de noi utilizari pentru alune, incluzand crema de pantofi sau crema de ras. Pentru acestea, el este considerat a fi parintele industriei alunelor.

Cultivarea alunelor de pamant

Arahidele au nevoie de un sol usor, nisipos, bine drenat, aerat, cu fertilitate moderata si ph intre 5.8 si 6.7. Cultivarea lor se realizeaza mecanizat pe suprafete mai mari si manuale pe suprafete mai mici de pamant. Plantarea se face cu alune decorticate, pentru a se grabi procesul de germinare. Se recomanda ca dupa doi ani consecutivi sa fie schimbat locul plantarii, sa se inlocuiasca cu o cultura de cereale paioase si sa se revina cu alune de pamant dupa trei ani.

Alunele au nevoie de o temperatura calda, de peste 15 grade Celsius, si de o plantare la 5-7,5 cm adancime. Perioada de insamantare este in luna aprilie si cea de recoltare in luna octombrie.

Ti-am facut pofta de o rontaiala? Intra in magazinul Banzai si adauga in cos arahidele tale preferate, cu sau fara coaja. Spor la gustarit!

2 aprilie 2021