fbpx

Snacksuri online de la Banzai Romania

Floarea-soarelui – aparitie, evolutie, beneficii

Floarea-soarelui – aparitie, evolutie, beneficii

Floarea-soarelui, asa cum o cunoastem noi astazi, a aparut acum foarte mult timp intr-un loc foarte indepartat. Dezvoltarea potentialului comercial al acesteia a fost un efort multinational care s-a intins pe continente si mii de ani. Aceasta planta este originara din America de Nord si a fost cultivata pentru prima data drept cultura de triburile indigene, care au trait in urma cu peste 4.500 de ani.

Suntem siguri ca te-ai intrebat adesea cum a aparut aceasta floare cu proprietati minunata, pe care o indragim cu totii si care reprezinta simbolul cel mai aprig al verii si al soarelui, de aceea Banzai ti-a pregatit un intreg articol pentru a-ti raspunde la toate intrebarile pe care le-ai fi putut avea.

Scurt istoric

Nativii americani au cultivat varianta originala a acestei flori deosebite, care arata pe atunci foarte diferit de versiunea sa din prezent, avand mai multe capete, pana au reusit sa produca o planta cu o singura tulpina si o floare mare, sub forma de palarie.

Utilizările multiple ale culturii au inclus măcinarea pentru producția de făină sau făină pentru a face pâine și prăjituri. Semințele au fost prăjite, crăpate și consumate întregi, fie ca gustare, fie amestecate cu alte cereale, nuci și leguminoase într-un tip de granola

Cum a fost utilizata

Primii americani au descoperit, de asemenea, ca uleiul de floarea-soarelui putea fi extras si folosit pentru gatit. In afara de valoarea culturii ca aliment, arheologii au aratat ca floarea-soarelui a avut o varietate de utilizari nealimentare.

Uleiurile si pigmentii de floarea-soarelui au fost folositi ca protectie solara sau ca baza pentru un colorant violet menit sa decoreze pielea, a parului sau a textilelor, in timp ce tulpina robusta si fibroasa a plantei a fost exploatata in constructie.

Floarea-soarelui in Europa

Floarea-soarelui a continuat ca un element de baza in America de Nord timp de aproximativ 4.000 de ani pana cand a fost descoperită de exploratorii europeni in 1510. Marinarii spanioli au fost primii care au adunat cantitati mari de seminte de floarea-soarelui si au expediat-o înapoi în Europa.

Dar în urmatorii 200 de ani, europenii au trecut cu vederea potentialul alimentar si petrolier detinut de floarea-soarelui. In schimb, florile cu aspect exotic s-au raspandit in toata Europa de Vest ca ornament sau, intr-un grad mai mic, medicinal ca antiinflamator.

Cultivarea acesteia s-a dezvoltat pe parcursul anilor 1700 si s-a raspandit in toata Europa, in Rusia si Ucraina la inceputul secolului al XIX-lea.

Topul tarilor producatoare

Floarea-soarelui este cultivata in masa, pentru consum si comercializare, cu precadere in 10 tari ale lumii:

Faptul ca Romania se afla pe aceasta lista deprezinta un lucru pozitiv pentru agricultura tarii noastre, industrie si economie.

Beneficii ale consumului

Semintele si uleiul de floare-soarelui sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sanatatii organismului.

Uleiul de floarea-soarelui contine vitamia E, vitamia K, vitamina B8 si fier. Alte vitamine si minerale continute de semintele de floarea-soarelui sunt pierdute in urma extractiei si rafinarii.

Semintele acestei minunate flori sunt bogate in:

Floarea-soarelui a fost alaturi de rasa umana timp de multe secole si, pentru binele nostru, speram sa mai ramana prin preajma cel putin pe atat. Daca vrei sa afli mai multe despre lumea rontaielilor naturale, intra pe site-ul Banzai si descopera alternativele snacks-urilor obisnuite.

16 aprilie 2021