O gustare extrem de iubita, atat de catre cei mici, cat si de catre adulti, porumbul prajit este regasit adeseori la mesele in familie, gratare in aer liber sau meciuri de fotbal, urmarite alaturi de prieteni. Desi acest tip de snack este unul indragit, atat pe intreg teritoriul tarii, cat si in afara, momentul aparitiei sale este prea putin cunoscut. Vrei sa afli cum si unde a aparut porumbul prajit? Echipa Banzai te invita la inca o calatorie fascinanta in lumea snacks-urilor cu gust!
Ceea ce multa lume nu cunoaste este faptul ca porumbul prajit a aparut pentru prima data in Oakland, California. Desi nativii americani se indeletnicesc cu prajitul boabelor de porumb de milenii, „vinovatul” pentru creearea porumbului prajit in forma pe care o cunoastem astazi se face un barbat, pe numele sau Albert Holloway, in anul 1936.
Totul a inceput in zona tavernelor din Bay Area. Odata cu ridicarea prohibitiei, detinatorii de pub-uri aveau nevoie de un tip de snack sarat, care sa imbie clientii sa goleasca halbele de bere. Un barbat numit Olin Huntington a creat un tip de porumb prajit, numit Brown Jug, pe care l-a vandut barurilor. Acesta era servit vizitatorilor si a devenit rapid popular, in special in randul copiilor, care intrau pe furis in baruri, pentru a fura din castroanele cu porumb.
La scurt timp dupa, in California a fost data o lege care interzicea mancarea in baruri, astfel ca Huntington a fost nevoit sa vanda compania lui Holloway, un intreprinzator care a avut ideea de a prelucra porumbul. Acesta spala boabele de porumb, le prajea, le impacheta in pungute de circa 28 de grame, pe care le vindea catre scoli si magazine, pentru 5 centi. In scurt timp, porumbul prajit a devenit un real succes.
Desi produsul initial se bucura de succes, Albert nu era pe deplin satisfacut. Intr-o dimineata a anului 1938, in timp ce citea ziarul, a dat peste un desen cu un tip de porumb, Cusco, care provenea din Peru, care avea boabele la fel de mari precum unghia de la degetul mare. Acesta a incercat sa importe Cuzco din Peru, dar, din pacate, sincronizarea sa cu cel de-al Doilea Razboi Mondial i-a impiedicat planurile. Albert a hotarat sa isi cultive propriul porumb, desi aceasta era o sarcina extrem de dificil de indeplinit, din cauza lipsei conditiilor climatice din Peru. Asadar au avut loc o serie de teste de laborator, pentru a crea o specie hibrid de porumb, care sa poata fi cultivata in SUA. Succesul a fost obtinut in anul 1965, cand a fost plantata prima serie de porumb hibrid, marca Corn Nuts, in Salinas Valley.
Porumbul prajit se bucura se bucura si astazi de popularitate, fiind consumat ca gustare, indiferent de momentul zilei. Ai incercat pana acum porumbul prajit Banzai? Cu o aroma autentica de BBQ, porumbul prajit poate fi consumat ca atare, impreuna cu bere sau diverse bauturi racoritoare. Incearca-l exact asa sau in combinatie cu arahide atent prajite. Cu siguranta vei mai dori inca o punga!
25 iunie 2021