Prajit, cu miez verde ascuns intr-o coaja dificil de indepartat, cu putin sare…ai ghicit, vorbim despre fistic! Unul dintre produsele noastre preferate, fisticul Banzai satisface nevoia de rontaiala a multor pofticiosi. Fie ca il consumi crud sau prajit, cu sare sau fara, in salate sau ca atare, fisticul aduce numeroase beneficii organismului. Daca esti curios sa afli mai multe despre proprietatile fisticului si despre originea acestor boabe verzi atat de mult iubite, te invitam sa parcurgi in continuare articolul Banzai de astazi.
Desi se crede ca fisticul face parte din familia nucilor, el este de fapt samanta copacului de fistic. Este usor de recunoscut dupa nuanta verde a boabelor, si coaja tare exterioara. Omenirea consuma fistic de mii de ani, acesta fiind originar din Asia, urme ale aparitiei sale ducand pana in anul 7.000 dupa Hristos. In Statele Unite ale Americii California, Arizona si Mexic sunt cele care se ocupa cu productia de fistic. Fisticul poate fi cumparat cu coaja sau fara, prajit sau crud, sarat sau nu, ambalat in diverse cantitati sau la vrac.
Fisticul este bogat in proteine – la fel ca majoritatea nucilor, fisticul abunda in proteine. Aproximativ 50 de boabe de fistic contin 6 grame de proteine. Acestea sunt absorbite de catre organism si transformate in amino acizi, utili pentru repararea tesuturilor afectate si crearea de noi molecule. Totodata, o gustare sanatoasa, compusa din fistic, iti va oferi o senzatie de satietate, care te va impiedica sa consumi alimente in exces.
Fisticul este slab in calorii – Fisticul este unul dintre cele mai slab caloric tip de nuci, ceea ce inseamna ca iti poti oferi ocazional placerea de a-l consuma, fara a te ingrijora in privinta greutatii. Aproximativ 30 de grame de fistic contin 160 de calorii, spre deosebire de nucile de macadamia, care ajung la pese 200 de calorii.
Fisticul este bun pentru vedere – fisticul contine antioxidanti precum luteina sau zeaxantin, esentiali pentru sanatatea vederii. Conform studiilor, acesti antioxidanti reduc riscul aparitiei bolilor oculare, precum cataracta sau degradarea maculei. Includerea fisticului in dieta ta te poate ajuta sa combati bolile legate de vedere.
Fisticul ajuta inima – diverse studii au demonstrat faptul ca consumul de fistic ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Fisticul protejeaza inima prin reducerea nivelului colesterolului si presiunii sangvine. Conform specialistilor, doua portii de fistic consumate pe zi impiedica instalarea bolilor cardiovasculare.
Fisticul reduce zaharul din sange – indexul glicemic al fisticului este unul mic, deci consumul de fistic nu va duce la cresterea nivelului de zahar din sange. Bolnavilor de diabet le sunt recomandate gustarile cu fistic, acesta fiind ideal pentru reducerea nivelului de zahar din sange, presiunii din sange, si pentru mentinerea greutatii.
Pe langa ca este gustos, fisticul te ajuta sa iti protejezi organismul de diverse boli, oferindu-ti nutrienti si vitamine. Daca nu l-ai incercat pana acum, fisticul Banzai te asteapta in magazine, in punga de 30 de grame, 60 de grame sau 150 de grame. Cumpara-l si savureaza-l de unul singur sau imparte-l si cu restul pofticiosilor din familie.
18 ianuarie 2021