Le cunosti inca din copilarie, le cumperi ori de cate ori ai ocazia si le consumi cu drag impreuna cu prietenii si familia, la seri de filme, petreceri sau gratare. Pe langa amintirile pe care ti le starnesc si gustul pe care il apreciezi atat de mult, afla ca semintele de floarea soarelui iti aduc o serie de beneficii in urma consumului. Vrei sa afli despre aspectele pozitive ale acestor snacks-uri naturale? Ramai alaturi de Banzai si descopera care sunt beneficiile semintelor de floarea soarelui.
Valori nutritionale
Semintele, supranumite si bomboane ale naturii, aduc cu sine o multitudine de substante necesare unei bune functionari a organismului uman. Iata, mai jos, valorile nutritionale pe care le contin 100 de grame de seminte de floarea soarelui prajite, fara sare.
Calorii – 165
Total Grasimi – 14 grame
Grasimi saturate – 1.5 grame
Grasimi monosaturate – 3 grame
Grasimi polisaturate – 9 grame
Colesterol – 0 miligrame
Sodiu – 1 miligram
Carbohidrati – 7 grame
Fibre – 3 grame
Zaharuri – 0 grame
Proteine – 5.5 grame
Vitamina A – 2.5 IU (0% din doza zilnica recomandata)
Vitamina C – 0.5 miligrame (4% din doza zilnica recomandata)
Calciu – 20 miligrame (2% din doza zilnica recomandata)
Fier – 1 miligram (6% din doza zilnica recomandata)
Beneficii ale consumului de seminte de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui contribuie la sanatatea inimii – spre deosebire de grasimile saturate, grasimile nesaturate au efecte benefice asupra sanatatii inimii umane. Un studiu realizat la Universitatea Harvard a demonstrat cum consumul de seminte (inclusiv seminte de floarea soarelui) este asociat cu un risc scazut de instalare a bolilor cardiovasculare. In concluzie, o inima sanatoasa se mentine cu un consum indicat de seminte de floarea soarelui.
Semintele de floarea soarelui reduc nivelul de colesterol – continutul de fibre din semintele de floarea soarelui scade nivelul colesterolului din sange. Aici intervine niacina sau vitamina B3 din semintele de floarea soarelui, care reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Ajuta la buna functionare a creierului – semintele de floarea saorelui contin vitamina B6, care ajuta la cresterea nivelului de concentrare si impulsioneaza memoria, prin eliberarea de insulina si norepinefrina in organism.
Ajuta la pierderea in greutate – semintele de floarea soarelui sunt bogate in fibre si proteine, care ne ofera senzatia de satietate pe termen lung, reducand astfel numarul de calorii consumate intr-o zi, ceea ce ajuta la mentinerea greutatii.
Ajuta la detoxifierea organismului – semintele de floarea soarelui prezinta activitate antibacteriala, ceea ce ajuta la eliminarea bacteriilor si germenilor din celulele organismului.
Sunt bune pentru piele – consumul semintelor de floarea soarelui iti pastreaza pielea sanatoasa. Acizii oleic si linoleic prezenti in semintele de floarea soarelui ajuta la formarea colagenului si elastinei, grabind astfel procesul de vindecare a ranilor. Mai previn si formarea cicatricilor.
Ajuta in tratamentul impotriva anemiei – semintele de floarea soarelui reprezinta o sursa buna de fier, de aceea consumul lor poate ajuta persoanele care sufera de anemie.
Sustin vederea buna – miezul de floarea soarelui este bogat in vitamina E, care are rol de antioxidant, extrem de important pentru sanatatea ochilor. Studiile au demonstrat cum impiedica degenerarea maculara prematura.
Dupa cum poti usor observa, daca mananci seminte de floarea soarelui vei avea parte doar de beneficii. Ce mai astepti? Ia acum o punga si consuma semintele preferate de la Banzai!